FIB 2008

in Amsterdam
Subscribe

Is uw CV-ketel klaar voor de winter?

oktober 28, 2015 By: admin Category: FIB2008

De winter komt eraan. Dat betekent dat we met z’n allen in vergelijking met de rest van het jaar flink meer stoken om het huis warm te krijgen. Zorgvuldige aandacht voor uw CV-ketel is daarom belangrijk. Gaat u winterproof de komende maanden in?

De CV-ketel

Een CV-ketel is de ‘motor’ om uw centrale verwarming goed te laten werken. Er bestaan ook combiketels. Die zorgt tevens voor verwarmd tapwater in een woning. Een CV-ketel werkt vaak op aardgas of stookolie. De temperatuur in huis wordt meestal geregeld door de aanwezigheid van een thermostaat. Wanneer u er niet voor zorgt dat de ‘motor’ goed draait, dan kunt u nog wel eens voor ongewenste situaties komen te staan. Vergelijk het met een auto: het laatste waarop u zit te wachten is dat u aan de kant van de weg komt te staan. U wilt dus ook niet ‘s winters in de kou aan het kerstdiner zitten.


Regelmatig checken

Zorg in ieder geval ervoor dat uw ketel net als bij een auto regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Het is raadzaam om dit 1 keer per 2 jaar te doen. Een goed onderhouden CV-ketel laat u niet snel in de steek. Bovendien is het zuiniger voor uw stookkosten wanneer u tijdig een inspectie laat uitvoeren. Bij een onderhoudsbeurt wordt de ketel schoongemaakt, er wordt naar veiligheid gekeken en als er onderdelen vervangen moeten worden, dan gebeurt dat.

Bent u aan vervanging toe?

Een CV-ketel gaat lang mee, maar niet eeuwig. Het is aan te raden om de ketel eens in de 15 jaar te vervangen. Het is een investering, maar dan wel voor de komende 15 jaren. U kunt bij de aanschat van een nieuwe ketel bijvoorbeeld kiezen voor een HR-ketel (Hoge Rendement) of een HR-thermische olieketel. Het HR-ketel zorgt er sowieso voor dat u zuiniger omgaat om energie en warmte, waardoor u veel kosten bespaart.

Thermische olieketel

Het voordeel van een thermische olieketel is dat door een dubbele achterwand een hoog ketelrendement van 93 procent haalbaar is. Dit betekent in de praktijk minder energieverbruik en die u flinke kosten kunt besparen. Wees hierbij geen dief van uw eigen portemonnee! Bij een olieketel die themisch is, vervalt door de gemetselde achterwand de eis van een periodieke keuring van uw ketel. Thermische olieketels worden naar keuze met alle gangbare gas- of oliebranders uitgerust.

Comments are closed.